1 aprila

Luka Rupnik – Intervju

0  - komentar

Iz B.A.S.E. učilnic: Luka Rupnik, kitara

Sedemnajstletni Luka Rupnik se je najprej pobliže spoznal s klasično kitaro, v sedmem razredu pa ji je dodal še električno in pred kratkim akustično, saj meni, da je slednja najbolj praktična ter priročna. Sicer že štiri leta zapovrstjo obiskuje program Blues & Rock kitara, v okviru katerega se uči igranja električne kitare.

Luka, kakšno glasbo rad poslušaš in ali je prav zato tvoja izbira električna kitara?

Pravzaprav je bila moja prva izbira klasična kitara v javni glasbeni šoli, ki sem jo obiskoval šest let, pred tem tudi pripravnico. A se v tej smeri nisem videl, zato sem se kasneje, ker poslušam rock in metal ter podobne žanre, odločil za električno kitaro. Da pa se mi ne bi bilo treba voziti v Maribor, sem izbral Glasbeno šolo B.A.S.E., ki ima eno od enot tudi v Slovenski Bistrici, kjer stanujem. Na ure zdaj hodim že četrto leto zapored.

Si torej našel šolo, ki podpira tvoja zanimanja?

Klasična kitara mi je bila sprva povsem v redu, vendar imam v Glasbeni šoli B.A.S.E. možnost izbirati ne le žanr, ampak tudi skladbe, ki jih igram. Posvečam se izbranim glasbenim primerom, kar je krasno.

Glasbo katerih izvajalcev pa izbiraš in ali imaš tudi kakšnega vzornika?

Trenutno rad poslušam Green Day, Metallico, AC/DC … hard rock in metal imam najraje, čeprav sem prilagodljiv ter igram tudi kaj drugega. Jazz in blues pa mi nista blizu. Najbrž je zanimivo, da članov skupin, ki jih poslušam, ne poznam po imenih, zato bi težko rekel, da imam vzornika.

Si tudi sam že napisal kakšno pesem?

Poskušal sem, a ni bilo najbolj uspešno, ker nimam dovolj teoretičnega znanja, da bi lahko pisal. Morda v prihodnosti. Trenutno mi zadostuje igranje znanih angleških pesmi.

Razvijanju katerih veščin z Jernejem posvečata največ pozornosti?

Odvisno … če mi v ušesa pade kakšna posebna solaža, potem se naučim solo vložka, drugače pa se posvečava predvsem akordom, sploh odkar je moja izbira akustična kitara. Akorde namreč lahko igram v družbi prijateljev, pa tudi pojem. Imam veliko kolegov, ki se ukvarjajo z glasbo, tako da se večkrat dobimo in igramo ter pojemo, predvsem stari balkanski rock. Pa tudi sicer je večina pogovorov obarvanih z glasbo.

In kakšne so tvoje ambicije, bi si želel igrati v glasbeni skupini?

Že igram. Na srednji šoli Slovenska Bistrica imamo šolsko skupino in tudi mimo tega imam skupino, s katero se dobivam ter igram. Člani stremimo k temu, da bi nastopali v lokalnih barih, saj naš repertoar sestavljata balkanski in slovenski rock, delno tudi angleški. Rekel bi, da igramo kar vse, kar se posluša in kar naj bi ljudje poznali. Za razliko od tega, se na šoli običajno prilagajamo prireditvi, na kateri igramo. Včasih je to popularna glasba, drugič rock. Naša mentorica je profesorica glasbe. Organizira nam nastope, mimo tega pa imamo svoje zaklonišče, torej prostor, kjer se dobivamo. Nekateri člani so amaterji, nekateri imajo zaključeno nižjo glasbeno šolo, a nas vse druži predvsem to, da radi igramo in ustvarjamo.

Bi rekel, da so tvoje možnosti za kaj takega v manjšem kraju večje?

Vsekakor bi mi bilo v Ljubljani lažje, ker poslušam zelo specifične žanre, in ne nekaj, kar je všeč splošni javnosti, vendar je tudi v manjšem kraju mogoče najti somišljenike. Sam sem jih našel, je pa res, da sem prilagodljiv in ne igram samo metala.

Prosiš kdaj tudi mentorja, da ti pomaga pri učenju repertoarja za katero od skupin?

Delava kar želim, mi pa pomaga pri kakšnih težavah, ki jih sam ne znam premagati, a so pomembne za skupino.

Za konec: kitara najbrž ni edino, kar te zanima?

Prej sem treniral odbojko, zdaj igram tenis, hodim na zasebne ure angleščine … marsikaj, a je kitara prioriteta. Dojemam jo profesionalno, čeprav igram za dušo. Ker se v prihodnosti ne vidim kot učitelj, se nisem odločil za srednjo glasbeno šolo. Z glasbo se namreč raje ukvarjam amatersko oziroma polprofesionalno.

Mnenje mentorja, kitarista Jerneja Hanca:

Luka je super! Zelo zagnan, motiviran in samoiniciativen. Prav lepo je delati z njim, saj zelo pridno vadi in če bo tako nadaljeval, bo daleč prispel. Predvsem se vidi, da zelo rad igra kitaro in ure obiskuje z velikim veseljem.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>