26 maja

Spoznajte različne tipe bobnarskih palic

0  - komentar

Spoznajte različne tipe bobnarskih palic

Pri veliki izbiri različnih tipov in znamk bobnarskih palic na glasbenem trgu morate biti pozorni, da izberete tiste, ki so najbolj primerne za vaš stil igranja. Bi heavy metal band sprejel medse bobnarja, ki uporablja palice za jazz? Se vaše palice pre-pogosto lomijo in ali iz vaših činel ne dobite pravega zvoka? Preden za vaše težave začnete kriviti sebe, preverite ali uporabljate primerne palice.

Izbira lesa

Pri iskanju najbolj primernih bobnarskih palic moramo začeti pri osnovi: LES. Za izdelovanje bobnarskih palic se najbolj pogosto uporabljajo 3 tipi lesa:

  • JAVOR (Maple): Spada med lažje tipe lesa. Njegova značilnost je dobra prožnost (fleksibilnost), kar mu daje sposobnost odličnega absorbiranja energije. Vibracije udarcev tako manj prehajajo v samo roko.

  • AMERIŠKI BELI OREH (Hickory): je najbolj pogost tip lesa za izdelavo bobnarskih palic, z srednjo absorbcijo in prožnostjo.
  • HRAST (Oak): je najtrši tip lesa v skupini. Hrastove palčke se zaradi svoje trdote redkeje lomijo, zaradi slabe absorbcije, pa vibracije ob udarcu veliko bolj prehajajo v roke.

Ne izbirajte palic, na katerih tip lesa ni naveden, to pogosto pomeni, da niso narejene po standardih, ampak iz mešanice različnih tipov lesa, kar palčkam niža kvaliteto.

Izbira konice palic

Sedaj ko ste izbrali pravi les, je čas, da izberete pravo konico bobnarskih palic. Obstajata dva tipa konic: PLASTIČNE in LESENE, med katerimi so lesene bolj pogoste in uporabljane. Edina slabost lesenih konic je ta, da se po daljši uporabi okrušijo ali odlomijo. Plastične konice imajo odličen odboj in poudarijo ton činel. Plastične konice uporabljajte pri igranju električnih bobnov, saj se lahko lesene razcepijo in poškudujejo vaš bobnarski “pad”. Težava plastičnih konic je, da včasih odpadejo, kar je lahko resen problem, če se to zgodi sredi koncerta. Za več informacij o konicah bobnarskih palic preberite v prispevku Izberite prave konice bobnarskih palic!

Izbira velikosti palic

Ko ste izbrali najbolj primeren les in konico palic, je potrebno izbrati še velikost palic, ki bo za vas najbolj primerna. Palčke z enakimi oznakami za velikost, se med proizvajalci lahko rahlo razlikujejo, tako boste opazili razlike med palicami VicFirth 5a in Zildijan 5a, a v sami osnovi so si med seboj zelo podobne. Glede na velikost ločimo palice v 3 glavne skupine:

  • 7a: je ožja in lažja palica primerna za nežnejši in mehkejši zvok bobnov. Odlične so za igranje jazz-a in primerne za mlajše (manjše) bobnarje.
  • 5a: je najbolj pogosta dimenzija bobnarskih palic, ki omogoča tako glasno, kot nežno igranje. Odlične za igranje rock glasbe!
  • 2b/5b: so debelejše palice, s katerimi lahko proizvedemo glasnejši ton. Idealne za igranje glasnejših glasbenih stilov (heavy metal, stoner rock…)

Drugačne palice

Mogoče ste v trgovini z glasbenimi inštrumenti opazili palice, ki so drugačne od standardnih. S svojim edinstvenim dizajnom in materialom lahko nekatere omogočajo boljši oprijem in daljšo vzdržljivost. Zelo popularne postajajo bobnarske palice iz gume, ki so po mnenju proizvajalcev “neuničljive”. Težava pri njih pa je, da se na činelah zlahka porežejo, poleg tega pa ne nudijo prezentnega “rim shota”. Vedno bolj popularne postajajo tudi barvne palice, pri katerih pa moramo paziti, da ne puščajo barvnih sledi na činelah.

Ne pozabite; če se vaše palice ob igranju pogosto lomijo (uničujejo), preverite vašo tehniko igranja preden sprejmete odločitev za trše ali debelejše palice. S pravilno tehniko igranja imajo palčke daljšo življensko dobo. Z upoštevanjem gornjih dejstev bo vaša izbira bobnarskih palic zagotovo lažja, ne pozabite pa, da je izbira palic osebna odločitev, zato svobodno raziskujte in eksperimentirajte z različnimi velikostmi, tipi in materiali.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>