Učenje klasičnega klavirja za otroke

»Mami, ati! Rad bi igral klavir!« Znano, kajne? Klavir sodi med najpogostejše instrumente. A kaj storiti, ko vaš otrok izrazi željo po učenju igranja klavirja? In kako mu omogočiti celovito glasbeno izkušnjo? Brez skrbi, prišli ste na pravo mesto. V Glasbeni šoli B.A.S.E. smo na podlagi dolgoletnih izkušenj razvili posebno metodo poučevanja O.G.I., zato vam v nadaljevanju odgovorimo tako na zgornja kot na številna druga vprašanja. Učenje klasičnega klavirja za otroke od šestega leta starosti dalje.

* Program trenutno izvajamo na enotah:

   LJUBLJANAMARIBORPTUJ in SL. BISTRICA

Vaš otrok je izrazil željo... Učenje klasičnega klavirja. Kako jo uresničiti za otroke?

Na samem začetku se pojavi vprašanje o izbiri instrumenta. Se je bolje odločiti za akustični ali digitalni pianino? Morda kar za koncertni klavir? Ali pa izbrati klaviaturo? Gre za zelo popularen, a tudi drag instrument, zato je pomembno, da izberemo tistega, ki bo omogočil razvijanje otrokovih veščin.

Kateri inštrument je pravzaprav najustreznejši?

Da bi bilo učenje klavirja kar najprijetnejša izkušnja, je pomembno izbrati klavir z 88 tipkami. Manjše klaviature, denimo sintetizator, učenje ovirajo, saj je njihov obseg premajhen, kar lahko vodi v nepravilno razporejanje prstov na tipkovnici ali celo nepravilne drže. Tudi za nakup koncertnega klavirja, ki je sicer s tehničnega in akustičnega stališča najprimernejši, se odločimo le redko preprosto zato, ker je predrag. Kaj potem sploh ostane?

Predlagamo vam, da otroku priskrbite akustični pianino. Ta stane precej manj od koncertnega klavirja, poleg tega pa zavzame manj prostora. A če je ta za vaše finančne zmožnosti še vedno predrag, ga lahko nadomestite z digitalnim pianinom, ki je imitacija akustične različice. Izbira digitalnega pianina ima nekaj prednosti, med drugim to, da ga ni treba uglaševati in je neobčutljiv na temperaturo ter premike. Za nameček ima vgrajene tudi pripomočke, kakršen je denimo metronom. Vendar nakup zahteva nekaj previdnosti. Kot smo že omenili, je pomembno, da ima 88 tipk, za katere je priporočljivo, da so obložene, imeti pa mora tudi tri pedale.

Poleg samega instrumenta je izredno pomemben klavirski stol, s pomočjo katerega zagotovimo pravilno držo telesa in ga moramo nastaviti na ustrezno višino. Vsekakor odsvetujemo, da bi otrok med igranjem na klavir sedel na navadnem stolu.

Inštrument je izbran. A kako do njega in kaj še potrebujemo poleg klavirja?

Čeprav smo vam nekaj napotkov že podali, se nikar ne prenaglite. Instrument je pomemben, zato si za nakup vzemite čas in za mnenje povprašajte otrokovega mentorja. V Glasbeni šoli B.A.S.E. smo vam na voljo za svetovanje pri nakupu instrumenta, omogočamo pa tudi najem. A seveda je klavir le najpomembnejše orodje, ki ga otrok potrebuje za učenje. Da bi bilo to kar se da učinkovito, potrebuje še klavirski stol, notni zvezek in po potrebi metronom. Ni malo. A ne skrbite, vse našteto bo z izjemo notnega zvezka, ki ga bo kmalu popisal in mu boste morali kupiti novega, uporabljal leta ali celo desetletja.

Kaj pa note in ostalo učno gradivo?

Seveda, potreboval bo tudi note, a z nakupom notnega gradiva počakajte dokler izbrani mentor ne pripravi programa po metodi O.G.I., ki bo v celoti prilagojen potrebam in željam vašega otroka. Verjamemo namreč, da je prijetna glasbena izkušnja ključnega pomena, zato v strokovni učni program vključujemo želje vsakega posameznika, s čimer okrepimo veselje do učenja in razbijemo monotonost.

Otroci

Veš čas govorite o igranju klavirja. Pa se bo otrok naučil še česa drugega?

Dandanes je vsak program, tudi glasbeni, zasnovan zelo široko. Kar pomeni, da igranje klavirja sicer predstavlja osnovni razlog, zaradi katerega bo vaš otrok obiskoval Glasbeno šolo B.A.S.E., vendar bo pri nas pridobil veščine, uporabne na različnih življenjskih področjih. Poleg motoričnih spretnosti se bo naučil vztrajnosti, odgovornosti in samostojnosti, ker pa bo spoznal tudi druge otroke, bo stkal nova prijateljstva ter izboljšal komunikacijske veščine in okrepil samozavest. Vse našteto mu bo prav tako pomagalo pri izražanju s pomočjo glasbe, ki ga vsekakor močno spodbujamo in toplo pozdravljamo.

In če se otrok z mentorjem ne bo razumel?

Gotovo se še spomnite svojih šolskih dni in dejstva, da ste predmete, ki so jih poučevali prijetni učitelji obiskovali raje od tistih, kjer je učitelj v vas vzbujal strah in trepet. Sproščeno in varno vzdušje sta ključna, zato naši mentorji na začetku obilo pozornosti namenijo sposobnostim učenca, da lahko učno snov prilagodijo in na ta način dodatno motivirajo otroka. Ta se posledično čuti sprejetega, svojemu mentorju pa zaupa, saj njun odnos temelji na prijateljstvu in skupni izkušnji, ki krepi otrokove vrline.

Učenje klasičnega klavirja za otroke - Preizkusite se na brezplačni uri!

Skozi učni proces se prepletata dve področji, saj ustaljene klasične prakse združujemo z naprednejšimi pristopi poučevanja. Poleg učenja igranja klasičnega klavirja in spoznavanja notacije, ritma, pravilne drže ter tehnike igranja, pozornost prav tako namenjamo razumevanju in občutenju glasbe.

Pouk poteka s pomočjo O.G.I. metode, ki smo jo razvili prav zato, da bi bil učni program v kar največji meri prilagojen posameznemu učencu. V klasične in tehnične pristope tako vnašamo novosti, s katerimi krepimo muzikalnost ter kreativnost mladega glasbenika.

Pridružite se ostalim zadovoljnim učencem!

obraz učenca Roka Godiča

Roko Godič

Klavir igram že pet let, a sem se v Glasbeno šolo B.A.S.E. vpisal šele to šolsko leto. Ne vem točno, morda je bil problem tudi v meni, a se mi zdi, da mi učiteljica na prejšnji glasbeni šoli ni znala najbolje razložiti določenih stvari. Preprosto nisem razumel. Zdaj pa jih in mi je vse jasno, pa tudi igram, kar me zanima, zato vadim skoraj vsak dan. Tam sem imel na izbiro samo klasično glasbo, v Glasbeni šoli B.A.S.E. pa lahko igram karkoli, predvsem to, kar me zanima. Iz tega razloga zdaj veliko bolj sodelujem.

Učenje klasičnega klavirja za otroke - Pogosta vprašanja

Kdo se lahko vpiše na program Klasični klavir za otroke?

Program je namenjen osnovnošolskim otrokom od šestega leta starosti dalje.

Kako je s poukom glasbene teorije?

Pouk glasbene teorije se izvaja na sami uri inštrumenta oziroma petja. Tako učenec ne rabi obiskovati dodatne tedenske ure teorije, snov pa je točno prilagojena njegovemu znanju inštrumenta ali petja.

Kje lahko opravim vpis v šolo?

Vpis v šolo lahko opravite preko naše spletne strani, tako da izpolnite spletni obrazec. Prijavite se lahko na tej povezavi https://base.si/vpis/

Potrebujete več informacij? Kontakirajte nas!

  • 040 558 904 

VPIS V ŠOLO JE ZELO ENOSTAVEN.

Ste pripravljeni začeti? Nimate kaj izgubiti!

Prijava v šolo je zelo enostavna in jo lahko oddate vse dni v tednu. Ker ponujamo učenje instrumentov in petja brez letne vezave, nimamo visokih celoletnih vplačil, nobenih zapletenih pogodb, vpisujemo pa brez minimalne dobe šolanja. Vpis velja od datuma oddane prijave, zato nas kontaktirajte še danes in naredite prijavo na prvo učno uro.

Šolanje ponujamo v 30 in 45 minutnih tedenskih enotah ter VIP različici 30 + 30 min. Cenik za vse programe najdete na razdelku šolnina. Učenje poteka v dopoldanskem, popoldanskem in večernem času.

Šolanje poteka 12 mesecev v letu.

Vpisnina znaša 35€, ki se poravna enkratno ob vpisu v šolo.

>