Flavta – 3. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Nasveti za nakup prečne flavte?” orientation=”centeralign”]

3. Poglavje

Veliko staršev je razumljivo zmedenih in negotovih pri odločitvi za nakup prve prečne flavte za svojega otroka. Pri nepoznavanju različnih vrst, sestavnih delov in oblik flavt sta lahko izbira in nakup težavna naloga. Zagotovo pa bila, vadba vašega otroka, na njemu neprimernem inštrumentu, v prvi vrsti škodljiva zanj, neprijetna pa bila tudi za vas in vaše sosede.

flavta base

Najmlajši učenci (5-9 let) pričnejo svojo pot do prečne flavte, z učenjem kljunaste (blok) flavte in male prečne flavte imenovane fife. Na primerni doseženi stopnji, fizičnega in mentalnega razvoja, učenec preide na učenje prečne flavte. Kdaj je učenec sposoben prehoda iz kljunaste in fife na prečno flavto, po pogovoru z učencem in starši, določi strokovno usposobljen mentor.

Predstavljamo vam 5 splošnih napotkov, ki vam bodo pomagali in vas usmerjali pri nakupu in izbiri primerne prečne flavte. Kljub osnovnim napotkom, pa vam svetujemo, da se o nadaljnjih specifikah, pred nakupom dodatno posvetujete z vašim učiteljem ali s kvalificiranim prodajalcem.

1. Izberite flavto z zaprtimi zaklopkami

Flavte z odprtimi zaklopkami so za otrokov majhno roko manj primerne, saj se bo namesto z samim igranjem glasbe ukvarjal predvsem s tem kako pokriti vse luknjice na flavti.

2. Izberite flavto z zamaknjenim G mehanizmom

ZELO POMEMBNO! Kajti pri flavti s poravnanim G mehanizmom, vaš otrok s prstancem na levi roki, ne bo mogel zapreti zaklopke. Natančnost in hitrost sta pomembni vrlini pri igranju flavte in otrok jih bo na flavti s poravnanim G mehanizmom veliko težje osvojil. Zamaknjen G mehanizem je narejen pod kotom prav z namenom, da se zaklopke lažje doseže. Tudi veliko odraslih flavtistov še vedno uporablja ta mehanizem.

3. Izberite flavto v tonaliteti C

To je najbolj pogosta in razširjena tonaliteta med flavtami.

4. Znamka flavte

Znamka flavte ne pomeni vse, a tukaj je nekaj najboljših znamk po našem izboru, pri katerih nimate kaj izgubiti. Boljša kvaliteta, več denarja, a pri tem je pomembno dodati, da je za začetnika izjemno pomembno, da svojo glasbeno pot začne s kvalitetnim inštrumentom. Prav tako so dražje, kvalitetnejše flavte vzdržljivejše in ohranjajo svojo vrednost pri odločitvi za nadaljnjo prodajo. Kvalitetne znamke so: Yamaha, Geimenhardt, Selmer, Bundy, Armstrong.

NIKOLI NE KUPUJTE FLAVTE, KI JE BARVANA ALI NAREJENA NA KITAJSKEM!
Barvne in flavte narejene na Kitajskem ponavadi niso narejene zaradi kvalitete ampak zaradi množične prodaje in hitrega denarja. Takšne flavte imajo zaradi nizko cenovne produkcije izjemno kratek rok trajanja in slabo kvaliteto zvoka.

5. Naj vas ne zavede opis materiala “nickel silver”

Flavta narejena iz te kovine, ne vsebuje niti 1% srebra in je pravzaprav zlitina bakra, nikla in cinka. Kakorkoli, oznake “nickel silver” pa se je potrebno izogibati tudi pri nakupu višjih modelov flavt. Mnogo študentskih modelov flavt, je prav tako proizvedeno iz te omenjene zlitine...

Znanje igranja flavte bo imelo na vašega otroka dolgoročne pozitivne učinke. Prednosti glasbenega udejstvovanja na področju flavte lahko izboljšajo otrokove učne sposobnosti, telesno držo, socialne sposobnosti in omogočajo zdrav ventil za izražanje vseh možnih čustev. Zagotovite svojemu otroku dober začetek svoje glasbene poti, z izbiro kvalitetnega inštrumenta, ki bo vašemu mlademu nadebudnemu geniju ob igranju nudil neskončno veselje.

P.S. Potrebujete pomoč pri izbiri in nakupu flavte? Kliknite na gumb in nas kontaktirajte, z veseljem vam bomo pomagali in svetovali.












Want to learn more?

Check out these articles below

>