2 julija

Akordi za kitaro

0  - komentar

Akordi za kitaro

V nadaljevanju se boste naučili 8 osnovnih akordov. S temi akordi za kitaro boste lahko zaigrali veliko pesmi iz sveta pop/rock glasbe. V nadaljevanju sta zapisani dve pesmi z vzorcem za brenkanje, še prej pa nekaj napotkov. Začnimo!

Ne glede na to kakšno kitaro imate, je pomembno, da je ta uglašena pred začetkom igranja. Priporočam clip on uglaševalec, s katerim boste najlažje uglasili kitaro. Več o uglaševanju kitare si lahko preberete na našem blogu - tukaj!

Za uglaševanje zadostuje tudi brezplačna aplikacija na telefonu:
Za Android: GuitarTuna
Za iOS: GuitarTuna

V kolikor ste lastnik akustične kitare imamo za vas pripravljeno e-knjižico “7 najpomembnejših napotkov za igranje akordov na akustični kitari”, v kateri boste izvedeli vse za najbolj produktiven začetek igranja akordov na kitari.

Akordi za kitaro: Akordične sheme

Em

Na vrhu diagrama je ponavadi zapisano ime akorda. V tem primeru gre za E-mol.

Orentacija:
leva črta = najdebelejša (6.) struna
desna črta = najtanjša (1.) struna

Črne pike označujejo polja, kjer morate prijeti s prsti leve roke.
Kazalec (1) je na drugem polju 5. strune.
Sredinec (2) je na drugem polju 4. strune.
Palca ne označujemo s številko, saj je vedno na zadnji strani kitarskega vratu.

Prazni krogci označujejo katera struna mora zveneti prazna pri brenkanju akorda. Če je ob prazni struni narisan X, pomeni, da prazna struna NE SME zveneti pri brenkanju.

Trzalica in smer brenkanja:

Preden se spopademo z akordi za kitaro, si poglejmo še držo trzalice in brenkanje.

Akordi za kitaro: Menjave

Menjave akordov od začetka zahtevajo največ vaje. Najprej vzamite samo dva zaporedna akorda v pesmi in zvadite najprej to menjavo. V spodnjem videu je prikazana vaja za menjavo G-dura in D-dura.

Isti postopek ponovite za ostale pare akordov, ki jih boste potrebovali. Brenkanje navzdol po eno struno naenkrat in preverite, če lepo zvenijo vse strune pri prijemu. Če ne, popravite prijem. Večinoma je problem, da prsti, ki so na poljih, zadušijo še sosednjo struno. V tem primeru privzdignite roko navzgor, da prst pritiska struno ob vrat skoraj da vodoravno - s konico prsta. Prsti, ki pritiskajo na poljih, naj imajo lep lok in ne pozabite - s prstom primite tik ob prečki. Vadite počasi in natančno. Brenkanje v ritmu naj sledi šele, ko so menjave tekoče.


Wonderful Tonight (E. Clapton)

Klasika Erica Claptona, ki je izžla na albumu “Slowhand” leta 1977. Napisana je bila le v nekaj minutah medtem, ko je čakal, da se žena uredi za zabavo. Pesem se začne z melodijo, zaigrano z “bendanjem” kitarskih strun, ker pa je to začetniška lekcija bomo to preskočili, tako sledijo poenostavljeni osnovni akordi za kitaro in vzorec za brenkanje. Seveda je pripisano tudi besedilo, da si lahko zraven zapojete.

Potrebujemo G dur, D dur, C dur in E mol.

Em

Vzorec za brenkanje

Smo v 4/4 taktu, kar pomeni, da imamo 4 dobe v enem taktu. Te težke dobe označimo s številkami, tako si pomagamo s štetjem za enakomernost ritma. Za pomoč udarjajte na te dobe z nogo.

Vsako dobo še razdelimo na dva dela in dobimo “in” - lahke dobe. Tudi ta “in” izgovarjajte, vendar ga ne podprite z udarcem z nogo. Sledite vzorcu, ki s puščicami nakazuje ali zabrenkate navzgor ali navzdol. Priporočam, da ga najprej zvadite na enem akordu.

Akordi za kitaro - CWT_vzorec_0001

Notacija

Akordi za kitaro - Wonderfull tonight Verse

Pesmarica

Povezava za prenos PDF datoteke.  Wonderful Tonight - pesmarica 

Video napotki

Matrica (prenos)

Za vas je pripravljena matrica v .mp3 obliki in prenos datoteke.


House of the rising sun 

(Ameriška tradicionalna)

Ta ameriška tradicionalna pesem je bila prvič na vrhu glasbenih lestvic leta 1964. Takrat jo je posnel angleški band The Animals.
Pesem je v 6/8 taktovskem načinu, tako sledi nov ritmični vzorec in seveda novi akordi za kitaro.

Potrebujemo A mol, C dur, D dur, F dur, E dur in E dominantni akord.

Akordi za kitaro - Am

Pri F dur akordu pazite, da s prvim prstom pritisnete čez vse strune hkrati, na prvem polju.

Vzorec za brenkanje

Ta pesem je v 6/8 taktu, kar pomeni, da imamo v enem taktu 6 osmink. Štejte enakomerno in na glas (1 2 3 4 5 6), ter z nogo udarjajte na 1 ter 4. Tako boste najprej dobili občutek za 6/8 taktovski način.
Nato dodamo še “in”, saj smo eno osminko razdelili na dva dela. Ko ste uspeli zvaditi oboje skupaj - noga na 1 ter 4, izgovarjate tudi “in”, vzamite prvi akord in preizkusite slediti vzorcu za brenkanje. Vadite počasi in enakomerno.

Akordi za kitaro - HRS_vzorec_0003

Notacija

Akordi za kitaro - House of the Rising Sun

Pesmarica

Povezava za prenos PDF datoteke.  House of the rising sun - pesmarica 

Video napotki

Matrica (prenos)


Naučite se igranja akordov na kitari po celem vratu v samo 12 tednih

Prosimo delite naš blog svojim prijateljem! Hvala, hvala, hvala...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>