4 marca

Kako uglasiti kitaro?

1  - komentar

Kako uglasiti kitaro?

Vabljeni na ogled 18-minutnega videa, kjer vam naš mentor natančno prikaže tehnike uglaševanja kitare.


Uglaševanje kitare z uglaševalcem

Za kitariste začetnike je najbolj primerno, da uglasite svojo kitaro s pomočjo oglaševalca. Učenje kako uglasiti kitaro po posluhu, lahko traja in dobro je, da učenec nekaj časa posluša in se navadi zvoka uglašene kitare, preden se loti uglaševanja sam. Uglaševalci so danes dostopni po nizkih cenah, obstaja pa tudi veliko internetnih uglaševalcev in aplikacij za pametne telefone.

Uglaševanje kitare po posluhu

slika uglaševanje kitare

Uglaševanje po posluhu, je izjemno koristna metoda uglaševanja, ko nimamo uglaševalca, prav tako pa z uglaševanjem po posluhu urimo naša ušesa. Za absolutno ali točno uglasitev (kjer ton a1 meri 440Hz), potrebujemo za primerjavo absoluten ton, po katerem bomo kitaro uglasili. Ton si lahko zaigramo na klavir, synth, blok flavto… ali kakšen drug inštrument z absolutno uglasitvijo.

Strune na kitari so uglašene po naslednjih tonih: E, A, D, G, H (angleško B), E

V internacionalni oznaki uporabljamo ton B namesto H. Torej, po naše gre za ton H, ga izgovarjamo Ha, napišemo pa B. V kolikor mislimo po naše na ton B, ga izgovarjamo Be, napišemo pa Bb (angleško B flat - B nižaj). Na uglaševalniku iščemo ton B in ne H!

imena strun

1. Uglasitev 6. strune (ton E)

Najprej bomo uglasili spodnji E, ki je šesta in najdebelejša struna ali struna, ki zveni najnižje (zato tudi spodnji E).

Ker je to najdebelejša struna se med igranjem tudi najporedkeje razglasi zato je dobra referenca, da nanjo uglasimo celotno kitaro. Struno oglasimo po posluhu tako, da vijak na katerem je šesta struna pritrjena, odvijamo ali privijamo (nižamo ali višamo ton) dokler šesta struna ne zveni enako kot ton E.

Uglašena šesta struna, nam bo vodilo po katerem bo uglašenih preostalih pet strun.

2. Uglasitev 5. strune (ton A)

Ko je šesta (E) struna uglašena se lotimo uglaševanja pete strune, ki mora biti uglašena na ton A. Ton A se pravtako nahaja na V. polju šeste strune. Prazna peta struna mora tako zveneti enako kot V. polje na šesti struni.

Zaigramo obe struni in poslušamo. Vijak na katerem je pritrjena peta struna nato odvijamo ali privijamo dokler tona ne zazvenita enako.

3. Uglasitev 4. strune (ton D)

Enak postopek kot pri peti struni je tudi pri uglaševanju četrte strune. Četrta struna mora biti uglašena na ton D, ki se nahaja tudi na V. polju pete strune. To bo naše vodilo za uglasitev četrte strune. Prazna četrta struna mora tako zveneti enako kot V. polje na peti struni. Zaigramo struni in primerjamo njuno višino tona. Z obračanjem vijaka na katerem je pritrjena 4.struna, uglasimo tona tako, da zazvenita na enako.

4. Uglasitev 3. strune (ton G)

Enak postopek ponovimo na četri in tretji struni. Prazna tretja struna je ton G in mora zveni enako kot četrta struna, če na njen pritisnemo V. polje.

5. Uglasitev 2. strune (ton H)

Postopek za uglasitev druge strune se za malenkost razlikuje, od prejšnjih opisanih. Prazna druga struna je ton H in mora zveneti enako kot tretja struna, če na njej pritisnemo IV. polje in ne V., kot je bila praksa pri prejšnjih strunah.

Pri uglaševanju druge strune bodite zelo pozorni na spremembo polja!

2.struna = 3.struna-IV.polje

6. Uglasitev 1. strune (ton E)

Pri uglaševanju prve strune za primerjavo ponovno uporabimo V.polje, ki ga pritisnemo na drugi struni.

​Da se prepričamo ali je kitara uglašena zaigramo akord, katerega zaigramo, čez vseh šest strun (npr.: e-mol, E-dur,...). Če zaigran akord ne zazveni “lepo” ali pravilno, pomeni, da kitare nismo uglasili dovolj natančno. Postopek uglasitve ponovite in tokrat zvenenje tonov poslušajte bolj precizno. Vzamite uglaševanje kitare kot vajo, s katero urite vaša ušesa in posluh. Uglasitev po posluhu na koncu preverite z uglaševalcem ali z uglaševalci v digitalni obliki. Z vsako naslednjo uglasitvijo, boste pri uglaševanju kitare uspešnejši in hitrejši.

Kitaro pa lahko uglasimo tudi po praznih - odprtih strunah

V tem primeru sledite intonaciji strun E, A. D, G, H, E, kot je prikazano v spodnjem video posnetku.


TE ZANI​MAJO AKORDI NA KITARI?

Akordi za kitaro
  • […] Ne glede na to kakšno kitaro imate, je pomembno, da je ta uglašena pred začetkom igranja. Priporočam clip on uglaševalec, s katerim boste najlažje uglasili kitaro. Več o uglaševanju kitare si lahko preberete na našem blogu – tukaj! […]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Morda vam bo všeč tudi...

    >