Bas kitara – 11. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Igranje bas kitare ni tekmovanje” orientation=”centeralign”]

11. Poglavje

V prejšnjem sporočilu smo govorili o hitrosti, ki je želja mnogih mladih basistov. Zadnja ovira, o kateri bomo razpravljali, je nezdrava TEKMOVALNOST.

Največja težava basistov, ki so obsedeni s hitrim igranjem, je, da po tem sodijo vse ostale basiste. Vse skupaj nima smisla. Se spomnite primera o človeku, ki zna hitro govoriti, a ga nihče ne razume? Amaterski basisti, ki mislijo, da obvladajo hitrost, so podoben primer. Smisla za glasbo nimajo, a zviška gledajo na ostale nadarjene basiste. Po njihovem mnenju je Darryl Jones (The Rolling Stones, Miles Davis) zanič, ker ne igra tako hitro kot Victor Wooten. Bistvo ni v tem!


Glasba ni ŠPORT! Glasba je UMETNOST. Stavek ponovno preberite, da ga boste zares razumeli: Glasba ni ŠPORT, ampak UMETNOST. Slikarji in pesniki ne tekmujejo med sabo, da bi videli, kdo lahko hitreje slika ali piše poezijo. Tudi pri kiparjenju ni zmagovalca, ki najhitreje izkleše kip. Bistvo ni v tem, kako HITRO lahko ustvarjamo, ampak KAJ sporočamo našemu občinstvu.

Pri odnosu do drugih basistov morate biti zelo previdni, posebej, če igrajo drugačno glasbo od vas. Ne sodite prehitro in ne kategorizirajte drugih, ker ne igrajo enako kot vi. Od VSAKEGA basista se lahko nekaj naučite. Uvideli boste, da vsakič, ko primete v roke bas kitaro, svetu ponudite nekaj edinstvenega. Kot tudi vsi ostali basisti. Vsi se ne izražamo na enak način, ampak lepota umetnosti je v tem, da nam ponuja okno v neviden svet okoli nas. Drugih umetnikov ne obsojajte le zato, ker je pogled iz njihovih oken drugačen od vašega. Namesto tega se poskušajte od njih nekaj naučiti.

Negativen in obsojajoč odnos do konkurence je eden glavnih razlogov, zakaj nekaterim basistom nikoli ne uspe. Nihče ne želi sodelovati z nadutežem. Negativnost ljudi odvrača s svetlobno hitrostjo. Če želite v glasbenem svetu pridobiti prijatelje, oboževalce in podporo ljudi, s katerimi delate, bodite pozitivni. Ne kritizirajte drugih glasbenikov in jih namesto tega podpirajte. Naučite se biti umetnik v pravem pomenu besede in pomagajte drugim, da jim bo uspelo isto. Pozabite na tekmovalnost in vašo energijo, misli, besede in dejanja usmerite v izražanje skozi igranje bas kitare.

Negativne osebe s svojim obnašanjem običajno skrivajo svojo negotovost. Ko zviška gledajo na druge, se sami bolje počutijo. Če imate tudi sami podobne težave, se z njimi soočite. Poskušajte razumeti, zakaj se pravzaprav tako počutite, in to spremenite. Le tako boste lahko začeli spodbujati namesto kritizirati. Temu bo sledil tudi uspeh pri igranju bas kitare.

Vaš odnos in mišljenje sta POMEMBNA dejavnika pri učenju bas kitare. Prihodnjič bomo opisali načine, kako usmeriti vaše mišljenje v pravo smer in posledično hitreje napredovati.

Do takrat pa ne pozabite igrati!

[blank_space height=’3em’]

P. S. V kolikor boste potrebovali kakršnokoli pomoč pri učenju bas kitare smo vam vedno na voljo.


Want to learn more?

Check out these articles below