Bas kitara – 4. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Izbira ojačevalca, zvočnikov in ostale opreme” orientation=”centeralign”]

4. Poglavje

Izbira ojačevalca

Pri nakupu in izbiri bas ojačevalca si postavite naslednja vprašanja :

  • ​Kako glasen/močan mora biti?
  • Kakšen zvok želite?
  • Velikost ojačevalca?
  • Kakšne so vaše finančne sposobnosti?
Glasnost

Glasnost ali moč bas ojačevalcev označujemo z Watti (W). Danes obstajajo na trgu različno močni (glasni) bas ojačevalci, vse od 15W do 1000W in več. Pri izbiri moči ali glasnosti bas ojačevalca se je potrebno vprašati, “Kje in zakaj ga bomo uporabljali”?


Če potrebujete ojačevalec za vajo bas kitare doma v svoji sobi, ne potrebujete glasnega ojačevalca, primeren bo že ojačevalec z 15 do 50W moči. Za vaje z bandom in igranje v manjših klubih od 100 do 200W in za igranje v večjih dvoranah in odrih na prostem od 300W in več…

Velikost in oblika

Bas ojačevalci se tako kot v moči razlikujejo tudi v velikosti in oblikah. Poznamo dve osnovi obliki bas ojačevalcev. Enodelna oblika ali s tujko “Combo”, ki je sestavljen iz ojačevalca in zvočnika ter večdelna sestavljena oblika, s tujko “Stack”, kjer je ojačevalec od zvočnika ločen in ju je potrebno med seboj povezati s kablom.

​Enodelna oblika (COMBO)

Enodelni bas ojačevalci so sestavljeni, kot že ime pove, iz ojačevalca in zvočnika v enem kosu. Praviloma so manjši, lažji in manj glasni (močni) od večdelnih oblik, zato so primernejši za vajo doma, snemanje v studijih in koncerte v manjših in srednje velikih prostorih in dvoranah. Zaradi svoje majhnosti in manjše teže so tudi lažje prenosljivi.

Večdelna, sestavljena oblika (STACK)

Večdelna oblika ojačevalca je sestavljena iz najmanj dveh ali več kosov. Sestavljajo jo, posebej ojačevalec ali “glava”, ki ga priključimo na enega ali več zvočnikov, ki ga v glasbenem žargonu imenujemo tudi “box”. Prednost sestavljenih oblik je, da lahko zaradi ločenosti glave in boxa poljubno kombiniramo vrste in znamke zvočnikov in ojačevalcev.

Tipi ojačevalcev

Ojačevalci lahko signal, ki prihaja iz inštrumenta, ojačajo na dva načina. Poznamo ojačevalce na elektronke (lampaši), za katere je značilno, da signal ojačajo skozi vakuum, preko elektronke ali “lampe”. Drugi tip ojačevalca je tranzistorski ojačevalec, ki signal ojača skozi kovino. Pravtako pa obstajajo bas ojačevalci, ki uporabljajo oba dva načina ojačitve signala in jih imenujejmo hibridi. Mnenja kateri tip ojačevalca je boljši, je danes med glasbeniki deljeno in odvisno od njihovih osebnih pogledov in potreb v igranju.

Izbira zvočnikov

Kot vemo bas kitara proizvaja nizke tone, ali v fizikalnem pogledu, nizke frekvence. Najnižji ton na 4-strunski bas kitari je E1, z frekvenco okoli 41Hz in na 5-strunski H z frekvenco okoli 31Hz. Za lažjo predstavo: Najnižja frekvenca, ki jo zazna človeško uho je do 16Hz.

Potreba po ozvočenju tako nizkih frekvenc je narekovala tudi proizvodnjo in razvoj bas zvočnikov, ki morajo biti sposobni tako nizke frekvence proizvesti v zvok ali nihanje. Za proizvajanje zvoka bas zvočniki, tako kot vsi drugi, uporabljajo membrane, ki morajo biti zaradi nizkih frekvenc velike. Posledično so bas zvočniki tudi večji kot zvočniki, ki proizvajajo srednje ali visoke frekvence. Najbolj pogoste dimenzije bas zvočnikov merjene v inčih so 10”, 12”, 15”. Manjša kot je membrana, bolj je odzivna, a vedno manj sposobna proizvajanja nizkih tonov. Izbira dimenzije zvočnika zahteva veliko kompromisov in je pogojena z basistovimi potrebami v igranju.

15" zvočnik

12" zvočnik

10" zvočnik

Izbira strun za bas kitaro

Danes so v uporabi različni tipi strun za bas kitaro, ki se med seboj ločijo po barvi tona in občutku pri igranju. Vsaka struna je sestavljena iz dveh elementov - jedro strune in struna, ki jedro ovija. Glede na ovoj jedra strune, ločimo v osnovi strune za bas kitaro v dve skupini:

Roundwound strune (rebraste)

imajo zaradi svoje rebraste strukture svetlejšo barvo tona. Je bolj popularen in nudi širšo paleto barv tona.

Flatwound  strune (gladke)

so po strukturi gladke in imajo posledično bolj temno barvo tona. Uporablja se večinoma na fretless bas kitarah (brez prečk).

tipi strun base

Strune ločimo tudi po njihovi debelini in jih v osnovi delimo na tri skupine:


  • Tanjše (light) G = 35, D = 55, A = 70, E = 90.

  • Srednje (medium) G = 45, D = 60, A = 80, E = 105.

  • Debelejše (heavy) G = 50, D = 70, A = 85, E = 110.

Pri izbiri strun moramo sklepati kompromise med tonom in hitrostjo igranja. Debeljša struna kot je, bolj poln in “večji” bo ton. Tanjša kot je, hitreje in lažje bomo lahko igramo. Basistom začetnikom, za učenje priporočamo srednjo pot, tako da za začetek učenja izberejo srednjo debelino strun.


Pomembno je tudi vzdrževanje strun. Priporočljivo je, da jih po vsakem igranju redno očistite in obrišete z bombažno krpo, tako bodo dalj časa zvenele. Pripravki za čiščenje strun se dobijo v vsaki glasbeni trgovini.


Dodatna oprema in pribor

Uglaševalec

Zelo pomembno pri igranju in učenju bas kitare je, da je ta pravilno uglašena. Najlaži način kako uglasiti svojo bas kitaro, je s pomočjo elektronskega uglaševalca. Posebaj primeren je za uporabo v hrupnem okolju, kjer je uglaševanje po posluhu težko izvedljivo.

Kabel

Za priključitev svoje bas kitare na ojačevalec potrebujete jack-jack kabel. Jack- jack kabli se razlikujejo v kvaliteti, dolžini in posledično tudi v ceni.

kabel bas kitara

Pas

Če pri igranju bas kitare stojite, potrebujete pas s katerim si bas kitaro obesite okrog ramen.

pas za bas kitaro

Pribor za čiščenje strun

Če si želite, da bodo vaše strune dalj časa zvenele čisto in svetlo, potrebujete čistilni pribor, ki ga morate oporabiti po vsakem igranju.

čistilni pribor za bas kitaro

Kovčki in torbe

Kovček ali torba za bas kitaro vam omogočata varen transport vaše bas kitare iz enega kraja do drugega. Poznamo dva tipa torb:

  • Trdi kovček: primeren za transport, pri katerem se lahko bas kitara potolče.
  • Mehka torba: primerna za lastno prenašanje bas kitare, lahko deluje kot nahrbtnik.


kovček za bas kitaro
torba za bas kitaro

Metronom

Odličen pripomoček, ki vam pomaga pri razvijanju občutka za tempo in čas pri igranju.

metronom base

Notno stojalo

notno stojalo base

Tema naslednjega sporočila bo nekaj, kar lahko ovira vaš napredek pri igranju. Informacije, ki jih boste prejeli, vam lahko prihranijo veliko živcev. Ne zamudite!

Do takrat pa ne pozabite igrati.

P.S. Ko veste, katera bas kitara, ojačevalec, zvočniki ali druga oprema vam najbolj ustreza, ste pripravljeni na igranje. Za vsa vprašanja in informacije glede opreme nam pišite, z veseljem vam bomo pomagali.Want to learn more?

Check out these articles below