Flavta – 2. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Spoznajmo flavto” orientation=”centeralign”]

2. Poglavje

Naj začnemo to poglavje s kratkim in splošnim zgodovinskim pregledom razvoja flavte, kot jo poznamo danes. 

Flavta je eno izmed prvih glasbil, ki jih je iznašel človek. Izvor flavt sega daleč v zgodovino, zato o njem nimamo trdnih dokazov. Prve arheološke najdbe prvih flavt tako segajo v neolitsko dobo. Te pa bolj spadajo v skupino piščali. Bolj sodobne različice prečnih flavt se pojavljajo na Kitajskem 900 p.n.š., na evropskih tleh pa prvič na freskah iz 2.stoletja p.n.š..

piščal Divja baba

Med primitivne oblike tega pihala štejemo pastirske žveglje in antične piščali , ki so jih povezovali v skupine in jih poimenovali siringa (tudi panova piščal ). Te piščali so narejene iz trstičja in nimajo luknjic. Njihova nadgradnja so piščali z luknjicami in kasneje kljunasta flavta, ki ima tudi ustnik.

V 16. stoletju postane flavta precej popularen instrument, ki se uporablja vedno bolj množično. V tem času doživi tudi prve zahtevnejše tehnične spremembe, glavne značilnosti sodobne flavte pa zasnujejo šele konec 17. stoletja. Preko prečne flavte, ki je v 17. stoletju dobila prve zaklopke, je v 19. stoletju nastala današnja kovinska flavta, do tedaj so bili ti instrumenti leseni. To zadnjo reformo instrumenta je patentiral flavtist Teobald Böhm, ki je uvedel tudi novo tehniko igranja. Tako imenovano Böhmovo flavto (cilindrična notranja oblika cevi, večje luknje z zaklopkami,…) je možno precej nespremenjeno dobiti še danes, bila pa je tudi navdih zasnovi modernih srebrnih flavt.

Anatomija flavte

Flavta je sestavljena iz treh glavnih sestavnih delov: glave, trupa in noge. Glava predstavlja zgornji del inštrumenta, kjer se nahajata ustnična odprtina in ustnik. Na koncu glave se nahaja čep, ki flavto zatesni, tako da zrak ne uhaja na napačnem koncu in potuje le skozi trup flavte. Pri čiščenju flavte je potrebno na čep posebej paziti. Flavta s poškodvanim čepom zveni neenakomerno in zračno in je potrebna popravila. Glavo je možno tudi zamenjati ali nadgraditi z boljšo glavo, s tem pridobimo na kvaliteti tona celotnega inštrumenta.

Trupu je osrednji in najdaljši del flavte. Na njem se nahajajo zaklopke z igralnim mehanizmom. Vzmeti mehanizma so zelo občutljive in precizno nastavljene zato je s trupom potrebno ravnati previdno.

Na nogi, ki je najkrajši sestavni del flavte, je mehanizem z zaklopkami za tri (C-noga) ali pri nekaterih modeli tudi štiri najnižje tone (H-noga), ki jih igra mezinec desne roke. Zaklopke na nogi, omogočajo flavtistu, da poveča obseg flavte v nižino.

Zamakjen ali poravnan G mehanizem

sestavni deli loka za violino

Prečne flavte lahko imajo dve vrsti igralnega mehanizma, katera dva se medseboj razlikujeta po poziciji zaklopke tona G. Poravnan G mehanizem ima zaklopke v ravni liniji, medtem ko sta pri zamaknjenem G mehanizmu tona G in Gis, kot že samo ime pove, rahlo zamaknjena v levo. Tako se spremeni tudi drža in pozicija roke in s tem tudi samo igranje. Profesionalni flavtisti danes obvladajo igranje obeh mehanizmov, za katera trdijo, da omogoča eden hitrejše igranje in trilčke kot drugi, a se pogledi med flavtisti razlikujejo.

Flavte za začetnike, študente in profesionalce

Pri izbiri inštrumenta za začetnike nas hitro zamika nakup najcenejšega modela, kar je velikokrat napačna pot. Enako, ali mogoče še malo bolj, kot pri ostalih inštrumentih, je to opazno pri nakupu flavte. Flavte višje kvalitete imajo boljšo intonacijo, se lažje igrajo, zvenijo čistejše in bolj polno v vseh registrih. Začetnik lahko zaradi težav pri igranju inštrumenta slabše kvalitete kar hitro obupa. Da vašemu nadebudnemu glasbeniku za glasbeno udejstvovanje zagotovite najboljše možnosti, si za izbiro pravega inštrumenta vzemite čas in raziščite različne znamke, modele in cenovne razrede. O najboljših možnostih, pa se pred nakupom še dodatno posvetujte z vašim učiteljem flavte ali s kvalificiranim prodajalcem.

Zavita glava za lažje igranje

Igranje flavte je lahko na začetku zelo težavna naloga, posebej za otroke z majhnimi rokami. Začetnikom (otrokom) so tako na voljo modeli flavt z zavito glavo, ki dolžino flavte skrajša in jim s tem omogoča, lažji doseg zaklopk in igranje.

Odprte ali zaprte zaklopke

Flavta ima trinajst večjih in tri manjše luknjice, ki jih preko zaklopk in mehanizma upravljamo z devetimi prsti. Zaklopke so lahko zaprte ali odprte in so na spodnji strani prevlečene s pluto ali bombažem in prekrite z usnjem. Šolske flavte in flavte za začetnike imajo zaradi lažjega učenja in igranja mehanizem z zaprtimi zaklopkami. Ko je flavtist na višjem nivoju in dobi kontrolo nad intonacijo in tonom, preide na flavto z odprtimi zaklopkami.

Materiali

Flavte danes izdelujejo iz kovine, kot je nerjaveče jeklo ali argentan. Lahko so posrebrene, pozlačene ali prevlečene s platino. Dražji modeli flavt so lahko v celoti izdelani iz plemenitih kovin, lahko pa so tudi iz lesa (kokos ali ebenovina).

​V prihodnji e-lekciji vam bomo povedali več o tem, katera flavta je najbolj primerna za vas ali vašega otroka in na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri in nakupu vaše prve flavte. Se vidimo!

P.S. Radi bi vam pomagali pri učenju igranja flavte. Kliknite na gumb in nam zaupajte, kaj vam povzroča največ težav.
Want to learn more?

Check out these articles below