Kitara – 3. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Kakšno kitaro potrebujem?” orientation=”centeralign”]

3. Poglavje

Eden najbolj nejasnih delov spoznavanja kitare je nakup opreme. Vprašanj je malo morje: Naj kupim električno ali akustično kitaro? Na kaj naj bom pozoren? Kako najdem kvaliteto za dobro ceno? Se naj odločim na podlagi cene ali drugih kriterijev? Kakšen pribor potrebujem? Kje naj nakupujem?

1. VPRAŠANJE: Na kaj naj bom pozoren/a pri nakupu kitare?

​Pri prvi kitari bodimo pozorni na dve stvari:

A) Kitara mora ostati ugašena

Veliko poceni kitar se hitro razglasi, kar ti onemogoča, da bi se naučil pravilno igrati. Na razglašeni kitari akordi ne zvenijo dobro, zato se splača zapraviti malce več za kakovostno kitaro.

B) Igranje mora biti enostavno

Kitare najnižjega cenovnega razreda so zahtevnejše za igranje, posebej za začetnike. Strune morajo biti čim nižje (bližje ubiralki), da pri igranju ni potreben močan pritisk. Če je igranje fizično prezahtevno, bo težje ohraniti motivacijo in pogosto vaditi.

Sami se morate odločiti, ali želite električno ali akustično kitaro (več v naslednjem odstavku), in najti takšno, ki vam bo cenovno in drugače odgovarjala. Najpomembnejši lastnosti kitare, ki vam bosta olajšali učenje, sta njena uglašenost in kako enostavno jo je igrati. Vse ostalo je drugotnega pomena. Če kitara ne zveni najbolje, jo lahko kasneje prodate in kupite boljšo.

2. VPRAŠANJE: Naj kupim električno ali akustično kitaro?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od vašega glasbenega okusa in glasbe, ki jo želite igrati. Sčasoma boste verjetno želeli imeti tako akustično kot električno kitaro, a je na začetku bolje izbrati eno.

Pri izbiri se vprašamo dve stvari:

A) Kdo je moj najljubši kitarist/kitaristka?

B) Kakšno kitaro igra?

Spodnja primera ponazarjata, kako ti lahko zgornji vprašanji pomagata pri odločitvi:

slash kitara

Če je vaš najljubši kitarist Slash (Guns & Roses, Velvet Revolver, itd.), ki igra kitaro Gibson Les Paul, je odgovor električna kitara. Sčasoma boste želeli igrati skladbe, podobne njegovim, zato vam svetujem električno kitaro, po možnosti znamke Les Paul.

Če je vaš najljubši kitarist Dave Matthews, ki običajno igra kitaro Taylor, je odgovor akustična kitara. Verjetno boste želeli osvojiti njegov stil igranja, zato je boljša izbira akustična kitara.

Do takrat pa ne pozabite igrati!

P.S. Radi bi vam pomagali pri učenju igranja kitare. Odgovorite na to sporočilo in nam zaupajte, kaj vam povzroča največ težav.

Want to learn more?

Check out these articles below